یکشنبه ۲۵ آذر ۱۳۹۷ - ۱۳:۱۵
تفرقه حرام اما اختلاف میان شیعه و سنی طبیعی است

حوزه / شیخ هادی نقشبندی گفت: وحدت نه شیعی است نه سنی بلکه وحدت اسلامی است.

شیخ هادی موسی نقشبندی مفتی شهر دارالسلام تانزانیا در گفتگو با سرویس بین الملل خبرگزاری «حوزه» خاطر نشان ساخت: همگی یک پروردگار را می پرستیم، به یک پیامبر ایمان داریم ،از دستورات یک کتاب فرمانبرداری می کنیم و همگی به سوی یک قبله سجده می کنیم و در این شرایط تفرقه جایگاهی ندارد.

در ادامه متن این گفتگو را به صورت کامل می خوانید:

حوزه: خودتان را معرفی کرده و اگر نقطه نظری در مورد مسئله وحدت میان شیعه وسنی در کشورهای اسلامی دارید بیان کنید؟

هادی موسی بن سالم نقشبندی، رئیس جمعیت مدرسین قرآن کریم در تانزانیا و مفتی شهر دارالسلام هستم؛ وحدت میان مسلمان به ویژه در بعد شیعی و سنی از مهم‌ترین مسائل مطرح شده میان مسلمانان است و این در حالی است که دشمنان اسلام همواره به دنبال این هستند که مسلمانان را کینه توز، متفرق و خون ریز معرفی کنند و حال آنکه دین اسلام و خداوند صریحا بر عدم تفرقه در میان مسلمانان اشاره می کند و می فرماید: «و اعتصموا بحبل الله جمیعا و لا تفرقوا».

بنابراین حفظ وحدت در چنین شرایطی بسیار مهم است و اگر دقت کنیم خواهیم دید که ما چه سنی و چه شیعی همگی یک پروردگار را می پرستیم، به یک پیامبر ایمان داریم ،از دستورات یک کتاب فرمانبرداری می کنیم وهمگی به سوی یک قبله سجده می کنیم در این شرایط تفرقه معنایی ندارد اما طبیعی است اگر اختلافی وجود داشته باشد؛ چراکه اختلاف در اعتقادات و احکام و هرآنچه به مانند آن باشد جایز است لیکن تفرقه حرام است و هرآنکه به دنبال تفرقه افکنی باشد دشمن مسلمانان به حساب می آید.

به واقع هرکس به دنبال تفرقه میان شیعه و سنی باشد باید از او دوری کرد؛ چراکه وی چیزی جز شر و بدی و زیان برای ما در ذهن خود نمی پروراند و خواسته من از تمام مسلمانان این است که متوجه این مسئله باشند که همواره پشت به پشت هم بوده و همگی تلاش کنیم به آن وحدتی که در خور اسلام محمدی است توجه داشته باشیم.

ما نیز در شهر دار السلام تانزانیا با برپاداشتن جشن های مختلف از جمله ولادت حضرت محمد (ص) و برگزاری جلسات و کنفرانس ها، که با حضور بزرگان شیعه و سنی است به بحث و گفتگو در مورد وحدت اسلامی، نقش کوچکی را در این راستا ایفا می کنیم.

حوزه: تعداد مسلمانان تانزانیا را چه مقدار ارزیابی می کنید و همزیستی شما با غیر مسلمانان به شکل می باشد؟

تقریبا 56 درصد جمعیت کشور را مسلمانان تشکیل می دهند و می توان گفت که اکثریت با مسلمانان است؛ در خصوص قسمت دوم سوال باید خاطر نشان ساخت که همزیستی میان ما و مسیحیان بسیار مسالمت آمیز است و این به واسطه رهنمودهای اسلام است، اسلام هر انسانی را زیر سایه امنیت خود می برد و تا زمانی که ایمان قلبی نسبت به این دین داشته باشد در امنیت قرار دارد.

در تانزانیا مجلسی به ریاست بنده تشکیل شده که در آن روحانیون مسلمان و اسقف های مسیحی گرد هم جمع می آییم و به بحث و تبادل نظر می‌پردازیم تا اگر اختلافی نیز وجود داشته باشد آنرا برطرف کنیم و هدف دیگر از تشکیل مجلس این است که از تفرقه جلوگیری به عمل آوریم.

حتی یک بار در قالب دو تیم فوتبال به بازی با یکدیگر پرداختیم که به منظور افزایش همزیستی مسالمت آمیز برگزار شد همان همزیستی ای که قرآن کریم نیز به ما سفارش می‌کند: «لا ینهاکم الله عن الذین لن یقاتلوکم في الدین و لم یخرجوکم من دیارکم أن تبروهم و تقسطوا إلیهم»؛ بنابراین ما و مسیحیان به صورت برادرانه در کنار هم زندگی می‌کنیم، جلساتی را برگزار می کنیم و هیچ گونه دشمنی میان ما وجود ندارد؛ چراکه دین اسلام با توجه به تعالیم مصلحانه و تاکید بر دوری از تروریسم و افراطی گری، ما را به گرایش به این مسیر سوق می دهد.

حوزه: تعالیم دینی را در کجا آموختید ؟

تعالیم دینی را دردانشگاه الازهر مصر فرا گرفتیم و در آنجا با دریای وسیع علوم اسلامی آشنا شدیم.

حوزه: به نظر شما طلبه علوم دینی در برهه زمانی کنونی که تکنولوژی به بالاترین درجه خود رسیده، باید دارای چه ویژگی هایی باشد؟

طلبه علوم دینی در دوره کنونی در درجه نخست باید تمام ادیان آسمانی را مورد مطالعه قرار داده و همه آنها را به طور کامل بشناسد؛ چراکه آموختن آن ها وی را در شناخت مردمان دیگر، بسیار یاری خواهد کرد؛ دوم آنکه دین خود را نیز به خوبی مطالعه کند.

رهروان جوان راه دین، نعمت های بزرگی در هر جامعه ای به شمار می‌روند که باید جوانی خود را در راه دین و گسترش صلح و همزیستی میان مردم به کار برند که این مسئله در حال حاضر بسیار مهم است.

حوزه: به نظر شما موسم حج چه پتانسیلی در گسترش وحدت اسلامی در خود نهفته دارد؟

حج یک گردهمایی باشکوه و سالانه ای است که مسلمانان از سراسر جهان با یک هدف و با یک نوع پوشش در مکانی مقدس جمع می شوند و به یک امام جماعت اقتدا می‌کنند. تمامی این اعمال در جهت افزایش وحدت مسلمانان انجام می شود؛ که با توجه به این، بر مسلمانان واجب است که به یکپارچه سازی صفوف خود بپردازند.

شما مشاهده می کنید که هر کدام هنگام حضور در کشورهایمان، به کینه توزی و ناسزا و درگیری مشغولیم حال آنکه هنگام حضور در موسم حج هیچ یک از این رفتارهای نادرست را مرتکب نمی‌شویم و همگان به فکر خوبی به یکدیگر و اتحادیم که با نگاهی اجمالی متوجه پتانسیل عظیم حج در ایجاد وحدت می شویم.

بنابراین حج ما را به وحدت سوق می دهد، وحدت امت اسلام، همانی که امام خمینی (ره) فرمود: وحدت نه شیعی است نه سنی بلکه وحدت اسلامی است.

گفتگو: مرتضی سعیدی

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha